About the house


The John Stein Residence is a Historically regarded home in the City of Edmonton’s Inventory of Historic Resources.  Located in the Historic Architecturally significant Westmount area of Edmonton, it was built in 1911 and is celebrating it’s 101 year birthday with a sensitive renovation that has maintained the old world arts and crafts style details with updated modern conveniences.

The massive renovation expanded on the over 3000 square foot space, opening up the back of the house to create a open concept kitchen and dining area with a wall of windows and doors leading to a deck under the backyard apple tree.

L1030900

pano front porch

photo-13living room 3

Both bathrooms have been completely renovated, with the downstairs bathroom featuring a full sized cast iron tub and the upstairs bath featuring a walk in shower, floating vanity, one piece high efficiency Toto toilet and BOSCH and washer and dryer.

L1100762

L1090137

An entirely new kitchen was created to blend into the dining room and library, complete with gas fireplace with an open concept that promotes mingling and entertaining for large groups of people or just for two, while reading the Sunday papers in wing chairs by the fire.

The entire staircase was re-imagined and it’s previous existence as a straight dark steep narrow passage was transformed into an in oak and glass showpiece in the centre of the house, allowing light and visibility from the front of the house through to the back.

L1100595

From the sidewalk in front of the next door neighbours house, the immense gradually rising proportions of the house can be seen through the mature trees.

From the sidewalk in front of the next door neighbours house, the immense gradually rising proportions of the house can be seen through the mature trees.

photo-14

dining room 4

kitchen3

11014 backyard

L1090633

5-L1120767

3-L1120816

6-L1120769

7-L1120743

twilight front of house

Advertisements

5 responses

  1. I love the reference to “gracious porch” – that it is. The “re-imagined” staircase allows light up and down as well as front through back – making the center of the house a heart of light sent out in all directions.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s